Süllő Molnárné módra, parasztszalonnás nagy gnocchival

Sandre en meuniére de gaude, avec gros gnocchis au lard paysan

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150 dkg-os, konyhakész süllő
másfél dl vörös burgundi bor
½ dl olívaolaj
10 dkg kukoricaliszt
5 dkg vaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
A díszítéshez:
ízlés szerint lestyán
A szalonnás gnocchihoz:
1 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 csokor finomra vágva petrezselyemzöld
2 db tojás
2 és fél dl tej
4 dkg vaj
7 dkg liszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A gnocchihoz a szalonnát forrásban lévő vízben blansírozzuk, hagyjuk kihűlni, majd apró kockára vágjuk. A tejet a vajjal, egy csipet sóval és borssal felforraljuk. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirított lisztet, erőteljesen beledolgozzuk és további három percig főzzük. Tálba tesszük, hagyjuk kihűlni. Ezután a tojásokat egyenként a lisztkeverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a szalonnát és a parmezánt is. A masszából két evőkanállal nagy gombócokat formázunk, és szelíden gyöngyöző vízben 25 percig főzzük. Szűrőkanállal kivesszük. papírtörlőn vagy -szalvétán lecsepegtetjük.

2. A süllőt lepikkelyezzük, kibelezzük, hosszában kettévágjuk, és a filéket két adagnyi darabokra vágjuk, hideg helyre tesszük.

3. A mártáshoz a bort a levessel edénybe öntjük, közepes lángon az ötödére sűrítjük.

A sütőt 225 °C-ra előmelegítjük Az olajat öntöttvas sütőbe is tehető serpenyőben felhevítjük.

A süllőfiléket a pirított kukoricalisztbe (burgundi specialitás!) forgatjuk, a gnocchival a serpenyőbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk és a sütőben öt percig sütjük, majd a halfiléket megfordítjuk, és további két percig a sütőben pároljuk.

4. A süllőt és a gnocchit kivesszük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. majd előmelegített tányérokra rendezzük.

5. A mártást a vajat belekeverve besűrítjük. Minden adagra egy-egy nagy kanál mártást teszünk, és lestyánlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk

Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Zöldségleves

Zöldségleves
50 dkg kockára vágott burgonya
20 dkg darabolt zöldbab
30 dkg kockára vágott fehérrépa
30 dkg kockára vágott sárgarépa
10 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 csokor összevágott snidling
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt fehérbors
A leveshez::
1 szál durvára vágott póréhagyma
1 fej félbevágott vöröshagyma
0.25 db zellergumó
50 dkg darabolt csirkeszárny
30 dkg kockára vágott sárgarépa
30 dl víz
1 levél babérlevél
3 szem szegfűszeg
2 ág kakukkfű

1. A leveshez a szárnyakat a vízzel leöntjük, és a leveshez előírt répát, a póréhagymát, a zellert, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a babérlevelet meg a kakukkfüvet hozzáadjuk. Lefedve, kis lángon 50 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként leszedjük.

2. Egy szűrőt batisztruhával vagy kávéfilterrel kibélelünk, és a levest átszűrjük rajta. A benne főtt húst és zöldséget kidobjuk.

3. A kétféle répát a krumplival együtt sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrve hideg vízzel leöblítjük, nehogy tovább puhuljon.

4. A zöldbabot sós vízben 4 percig forraljuk, szűrőlapáttal kiszedjük, és ezt is leöblítjük, hogy a színét megtartsa. A borsót a bab főzővizében 1 percig főzzük, és hasonlóképpen leöblítjük.

5. A levest megsózzuk, megborsozzuk, a zöldségtélét belerakjuk, és újra felmelegítjük. Snidlinggel megszórva tálaljuk.

Süllő Molnárné módra, parasztszalonnás nagy gnocchival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 498 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Kép nélkül
Süllő Molnárné módra, parasztszalonnás nagy gnocchival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
most van szezonja