Burgundi boros tyúk makarónival és szarvasgombával

Coq au vin de Bourgogne, macaronis et truffes d'ici

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db apróra vágott szarvasgomba
350 dkg konyhakész tyúk
2 üveg vörös, testes burgundi bor
30 dkg makaróni
50 dkg darabolt sárgarépa
5 fej félbevágott vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 dl pálinka
10 dkg liszt
2 dl olívaolaj
1 evőkanál kakaópor
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint kakukkfű
ízlés szerint szegfűszeg
ízlés szerint babérlevél

Elkészítés:

1. A tyúkot szétbontjuk, hogy mindenkinek két-két darab jusson. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A sárgarépát feldaraboljuk, a hagymát félbevágjuk, a fokhagymával és a tyúkdarabokkal együtt nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a babérlevelet és a szegfűszeget, a pálinkával (Marc de Bourgogne) és erős borral felöntjük, kissé megsózzuk, borsozzuk, letakarjuk, és legalább 48 órán át pácoljuk.

2. Kivesszük a tyúkdarabokat a pácléből, lecsepegtetjük, leszárítjuk, minden darabot a lisztben megforgatunk, és nagyobb edényben, a felforrósított olajon 12 percig sütjük. A húst kivesszük, lecsepegtetjük róla az olajat.

3. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A páclevet leszűrjük, a levet felforraljuk, a zöldségeket finom szitán átpasszírozzuk, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk a kakaóporral és jól összekeverjük. Ráhelyezzük a húsdarabokat, felöntjük a páclével. Lefedjük, felforraljuk, a sütőben két-három óra alatt puhára pároljuk. Ezután a húst kivesszük, melegen tartjuk.

4. A mártást finom szitán átszűrjük, ízesítjük.

5. A makarónit sós vízben roppanósra főzzük. Apró kockákra vágjuk a szarvasgombát. Tányérokra rendezzük a makarónit és a húsdarabokat, megszórjuk a szarvasgomba-kockákkal és ráöntjük a mártást.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Burgundi boros tyúk makarónival és szarvasgombával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1667 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Burgundi boros tyúk makarónival és szarvasgombával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
twitter