Mézeskalács, körte vörösborban és feketeribiszke-szorbet

Pain d'epice, poires au vin et sorbet au cassis

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mézeskalácshoz:
22 dkg búzaliszt
22 dkg kukoricaliszt
20 dkg méz
8 dkg nádcukor
1 és ⅓ dkg szárított élesztő
19 dkg vaj
10 dkg narancshéj
6 szem borókabogyó
4 szem szegfűszeg
3 dkg fahéj
½ teáskanál ánizs
2 és fél dl víz
A szorbethez:
2 és fél dl víz
A vörösboros körtéhez:
5 dl víz
1 db citrom leve és reszelt héja
1 üveg vörös burgundi bor
1 db narancs leve és reszelt héja
1 rúd fahéj

Elkészítés:

1. A mézeskalácshoz az ánizst, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a borókabogyót nagyon finomra összetörjük. A narancshéjat apróra vagdaljuk. Az egészet a mézzel, a cukorral, 15 dkg vajjal és három dl vízzel edénybe tesszük, felforraljuk. Kissé lehűtjük, majd belekeverjük a lisztet és az élesztőt. A hűtőben 240 percen át pihentetjük.

2. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A maradék vajjal kikenünk egy 10 x 10 x 20 cm formát, megszórjuk nádcukorral (hogy a mézeskalács kissé ropogós legyen). Beletöltjük a tésztamasszát és a sütőben 45 percig sütjük.

3. A vörösboros körtéhez a gyümölcsöt meghámozzuk, de meghagyjuk a szárát. A bort a fahéjjal, a narancs- és citromhéjjal, -lével meg a cukorral fazékban felforraljuk. Hozzáadunk öt dl vizet, a körtéket beletesszük, puhára pároljuk. Félretesszük.

4. A fekete ribiszkét a cukorral két és fél dl vízben öt percig forraljuk. Szitán átpasszírozzuk, hogy kiszűrjük a ribiszke apró magjait, majd belekeverjük a créme de cassist (feketeribiszke-likőrt), fagylaltgépben kifagyasztjuk.

5. A körtéket tálra vagy desszerttányérra rendezzük, egy szelet mézeskaláccsal és feketeribiszke-sörbettel tálaljuk.

Mézeskalács, körte vörösborban és feketeribiszke-szorbet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 710 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Mézeskalács, körte vörösborban és feketeribiszke-szorbet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
twitter