Mézeskalács, körte vörösborban és feketeribiszke-szorbet
Pain d'epice, poires au vin et sorbet au cassis



Elkészítés:
1. A mézeskalácshoz az ánizst, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a borókabogyót nagyon finomra összetörjük. A narancshéjat apróra vagdaljuk. Az egészet a mézzel, a cukorral, 15 dkg vajjal és három dl vízzel edénybe tesszük, felforraljuk. Kissé lehűtjük, majd belekeverjük a lisztet és az élesztőt. A hűtőben 240 percen át pihentetjük.
2. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A maradék vajjal kikenünk egy 10 x 10 x 20 cm formát, megszórjuk nádcukorral (hogy a mézeskalács kissé ropogós legyen). Beletöltjük a tésztamasszát és a sütőben 45 percig sütjük.
3. A vörösboros körtéhez a gyümölcsöt meghámozzuk, de meghagyjuk a szárát. A bort a fahéjjal, a narancs- és citromhéjjal, -lével meg a cukorral fazékban felforraljuk. Hozzáadunk öt dl vizet, a körtéket beletesszük, puhára pároljuk. Félretesszük.
4. A fekete ribiszkét a cukorral két és fél dl vízben öt percig forraljuk. Szitán átpasszírozzuk, hogy kiszűrjük a ribiszke apró magjait, majd belekeverjük a créme de cassist (feketeribiszke-likőrt), fagylaltgépben kifagyasztjuk.
5. A körtéket tálra vagy desszerttányérra rendezzük, egy szelet mézeskaláccsal és feketeribiszke-sörbettel tálaljuk.