Lotaringiai szalonnás lepény
Quiche lorraine



Elkészítés:
1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Hozzáadunk csipetnyi sót, egy tojást és a vajat kis darabokban. A hozzávalókat összegyúrjuk a liszttel, és a tésztát cipóvá formázzuk. Laposra nyomkodjuk, másodszor is cipót formálunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, két órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát kb. három mm vastagra kinyújtjuk. Kivajazunk egy 18 cm átmérőjű torta- vagy lepénysütő (quiche) formát. Kibéleljük a tésztával, levágjuk a kilógó széleket. A tésztát villával többször megszurkáljuk.
3. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A szalonna bőrét levágjuk, minden porcot eltávolítunk. A szalonnát kis kockára vágjuk, serpenyőben kissé megpirítjuk. A maradék tojásokat felverjük, belekeverjük a créme fraiche-t (tejfölt), az egészet a szerecsendióval és borssal, kevés sóval fűszerezzük.
4. A szalonnakockákat elosztjuk a tésztán (ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal), ráöntjük a tojás-tejföl keveréket. A sütőben kb. 25 percig sütjük. Forrón tálaljuk.