Lotaringiai szalonnás lepény

Quiche lorraine

Adag: 2-4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db tojás
15 dkg sovány, lebőrözött füstölt szalonna
1 és ¼ dl créme fraiche
15 dkg liszt
7 és fél dkg vaj
ízlés szerint reszelt sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Hozzáadunk csipetnyi sót, egy tojást és a vajat kis darabokban. A hozzávalókat összegyúrjuk a liszttel, és a tésztát cipóvá formázzuk. Laposra nyomkodjuk, másodszor is cipót formálunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, két órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztát kb. három mm vastagra kinyújtjuk. Kivajazunk egy 18 cm átmérőjű torta- vagy lepénysütő (quiche) formát. Kibéleljük a tésztával, levágjuk a kilógó széleket. A tésztát villával többször megszurkáljuk.

3. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A szalonna bőrét levágjuk, minden porcot eltávolítunk. A szalonnát kis kockára vágjuk, serpenyőben kissé megpirítjuk. A maradék tojásokat felverjük, belekeverjük a créme fraiche-t (tejfölt), az egészet a szerecsendióval és borssal, kevés sóval fűszerezzük.

4. A szalonnakockákat elosztjuk a tésztán (ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal), ráöntjük a tojás-tejföl keveréket. A sütőben kb. 25 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

A quiche lorraine állítólag egy nacyi illetőségű pékmester találmánya. Eleinte egyszerű kenyértésztából készült, később aztán finomítottak rajta, omlós tésztával kezdték készíteni. Ami az ízét illeti, legjellemzőbb rá a füstölt szalonnáé, mely Lotaringia tartománynak a specialitása. Hagyományosan 18 cm átmérőjű tortaformát használnak hozzá, melynek az aljára tésztát terítenek. Erre kerül rá a migaine nevű töltelék: tejszín és tojás keveréke, amit apró füstöltszalonna-kockákkal (chons) gazdagítanak. Ahogy a quiche lorraine meghódította egész Franciaországot, lassan belopódzott receptjébe a reszelt sajt is.
A tésztaalapot elősüthetjük (kb. tíz perc), mielőtt rátesszük a tölteléket.
Lotaringiai szalonnás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2257 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Lotaringiai szalonnás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
recept beküldése