Csukagombócok sóskamártásban
Quenelles de brochet á la créme d'oseille



Elkészítés:
1. A tejet felfőzzük a vajjal, sóval, borssal és a szerecsendióval. Beleszórjuk a lisztet és kis lángon fakanállal két-három percig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük.
2. A csukát előkészítjük, a bőrét és a húsát összeturmixoljuk. Kivesszük a tésztamasszát a hűtőből, a halhússal simára összedolgozzuk, majd elkeverjük creme fraiche-sel (tejföllel), a puha vajjal, a mustárral, a megtisztított, finomra vágott mogyoróhagymával, a petrezselyemmel. Sóval, borssal ízesítjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat. Félretesszük.
3. A mártáshoz serpenyőben felforrósított vajban megtisztított, finomra vágott mogyoróhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott sóskát, megpároljuk, majd a borral beforraljuk. Beleöntjük a tejszínt, és a mártást mixerrel pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A halhúsból kis gombócokat formálunk, lobogva forró vízben tíz percig főzzük, lecsepegtetjük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a mártással, megszórjuk a sajttal, a sütőben rápirítjuk.