Éticsiga fűszeres vajban

Escargots de Bourgogne en coquille

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Éticsiga fűszeres vajban
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
96 db élő éticsiga
2 gerezd fokhagyma
50 dkg durva szemcséjű
5 dl ecet
1 üveg burgundi bor
2 kisebb szál sárgarépa
1 szál szárzeller
4 gerezd fokhagyma
igény szerint szegfűszeg
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A töltelékhez:
2 gerezd fokhagyma
75 dkg puha vaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor finomra vágva petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A csigákat háromszoros mennyiségű vízzel, a borral, a szegfűszeggel megszurkált hagymával, a megtisztított zöldségekkel, a fokhagymával és a vegyes zöldfűszerekkel felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, letakarjuk, és 3 órán keresztül főzzük. Időközben a csigaházakat bő vízben 30 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni és megtisztítjuk minden szennyeződéstől.

2. A töltelékhez a vajat a megtisztított, finomra vágott petrezselyemmel, mogyoróhagymával és fokhagymával jól kikeverjük, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint zsemlemorzsát keverünk hozzá.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A csigaházak mindegyikét kikenjük a vajjal, majd könnyedén belenyomjuk a csigahúst és fűszeres vajjal lezárjuk. Tűzálló tálba tesszük, és a sütőben felforrósítjuk, amíg a vaj elolvad és pirulni kezd.

Burgundiában a csigát a következőképpen készítik: először 24 órán keresztül éheztetik, majd folyó víz alatt megtisztítják, eltávolítják a mésztartalmú záró részt 10 órára ecetes sóba teszik, hogy a nyálka kioldódjon, majd még egyszer megtisztítják, mielőtt 30 percre lobogva forró vízben főzik. Ezután kiszedik a csigákat a házukból, a fekete belet eltávolítják és harmadszor is megmossák. Németországban szintén éheztetik a csigákat, de csak a forrásban levő vízben ölik meg őket, mielőtt folytatják a gondos tisztogatást.
Siller illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Éticsiga fűszeres vajban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3309 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Éticsiga fűszeres vajban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
szótár