Madeleine
Elkészítési idő:
35 perc
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A tojásokat keverőtálban a cukorral, a vaníliapéppel és a citromhéjjal összedolgozzuk.
2. Vízfürdőben kissé felverjük, míg a cukor elolvad. Ezután tovább keverjük, amíg lehűl. Majd állandó keverés mellett beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk az élesztőt.
3. Végül a felolvasztott vajat is hozzáadjuk. A tésztát 10 percig pihentetjük.
4. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. Vajjal kikent madeleine-formákba a tésztát beletöltjük, és a süteményt a sütőben 10 percig sütjük. Azonnal kivesszük a formából.
A madeleine, ez a Franciaország-szerte kedvelt kis, kagyló formájú finomság egy érdekes esetnek köszönheti az ismertségét. Egy, a 18. század első felében megtartott gálavacsora készítése közben a heves vitába keveredett a szószmester és a cukrász, mire az utóbbi otthagyta tésztás tálait és kereket oldott. A vacsora gazdája, az éppen Franciaországban tartózkodó Stanislaw Leszczynski lengyel király kétségbeesett. Milyen édességgel kedveskedhet ezután a vendégeinek? Ekkor a háznagy a segítségére sietett, hozzá küldvén egy szobalányt, aki megkínálta a királyt a nagymamája receptje alapján készült apró finom süteménnyel. És mit tesz isten, a finomság minden vendégnek nagyon ízlett. Ezután a király hívatta a leányt, dicsérte és nevét tudakolta. Madeleine a nevem - felelte a leány és Commercyben születtem. Nos, akkor mától fogva ennek a süteménynek a neve legyen Madeleine de Commercy - szólt a király...