Madeleine

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Madeleine
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db tojás
20 dkg liszt
1 db citrom reszelt héja
1 rúd vanília
10 dkg vaj
A sütőformákhoz:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A tojásokat keverőtálban a cukorral, a vaníliapéppel és a citromhéjjal összedolgozzuk.

2. Vízfürdőben kissé felverjük, míg a cukor elolvad. Ezután tovább keverjük, amíg lehűl. Majd állandó keverés mellett beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk az élesztőt.

3. Végül a felolvasztott vajat is hozzáadjuk. A tésztát 10 percig pihentetjük.

4. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. Vajjal kikent madeleine-formákba a tésztát beletöltjük, és a süteményt a sütőben 10 percig sütjük. Azonnal kivesszük a formából.

A madeleine, ez a Franciaország-szerte kedvelt kis, kagyló formájú finomság egy érdekes esetnek köszönheti az ismertségét. Egy, a 18. század első felében megtartott gálavacsora készítése közben a heves vitába keveredett a szószmester és a cukrász, mire az utóbbi otthagyta tésztás tálait és kereket oldott. A vacsora gazdája, az éppen Franciaországban tartózkodó Stanislaw Leszczynski lengyel király kétségbeesett. Milyen édességgel kedveskedhet ezután a vendégeinek? Ekkor a háznagy a segítségére sietett, hozzá küldvén egy szobalányt, aki megkínálta a királyt a nagymamája receptje alapján készült apró finom süteménnyel. És mit tesz isten, a finomság minden vendégnek nagyon ízlett. Ezután a király hívatta a leányt, dicsérte és nevét tudakolta. Madeleine a nevem - felelte a leány és Commercyben születtem. Nos, akkor mától fogva ennek a süteménynek a neve legyen Madeleine de Commercy - szólt a király...
Madeleine
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1515 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Madeleine
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
szólj hozzá, értékelj