Baba, rummal

Baba au rhum

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Baba, rummal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg liszt
12 és fél dkg mazsola
10 dkg vaj
3 db tojás
másfél dkg élesztő
2 dl rum
ízlés szerint
A sütőformákhoz:
igény szerint vaj
A sziruphoz:
1 és ¼ dl rum
10 dl forrásban lévő víz
1 db narancs héja
1 rúd vanília
1 db citrom héja

Elkészítés:

1. A mazsolát egy éjszakára a rumba áztatjuk.

2. A liszt egyharmadából, az élesztőből és kevés langyos vízből kovászt készítünk, egy órán át pihentetjük. Hozzáadjuk a maradék lisztet, a tojásokat, cukrot és csipetnyi sót, laza tésztává gyúrjuk. Beledolgozzuk a felolvasztott vajat és a mazsolát. Lefedjük, 30 percig pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

3. A tésztát kivajazott, kis kuglófsütőformákba töltjük, újból kelni hagyjuk, majd szűk 20 percig sütjük. Közben a sziruphoz a cukrot egy liter vízben a vanília kikapart pépjével, citrom- és a narancshéjjal felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot.

4. Minden süteményt a forró szirupba mártunk, hogy megszívja magát, száradni hagyjuk, majd mély tálakra rendezzük. A saját levével újból megöntözzük.

A sütemény története Stanislaw Leszcynski lengyel királyhoz kötődik, aki lemondását követően a franciaországi Lotaringia hercegség ura lett a 18. század első felében. Egy alkalommal elpanaszolta egy ottani neves cukrászmesternek, Stohrernek, hogy száraznak találja a lengyel kuglófot. A mester pedig puha kalácsféleséget varázsolt az eredeti receptből, hozzátéve krémet és mazsolát, sőt még rummal és cseresznyelikőrrel édesített szirupba is belemártotta. A herceg kedvenc olvasmánya, az Ezereegyéjszaka hősének nevére keresztelte a finomságot. Így Ali baba után kapta a nevét.
Ahogy a savarint, a babát is gyakran tálalják gyümölcsökkel és tejszínhabbal.
Baba, rummal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1778 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Baba, rummal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
google+