Lotaringiai pástétom

Tourte lorraine

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lotaringiai pástétom
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg borjútarja
75 dkg csíkokra vágott sertéslapocka
vagy
5 dl fehérbor
2 dkg
2 db tojás
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint zöldfűszer
ízlés szerint babérlevél
ízlés szerint kakukkfű

Elkészítés:

1. A húsokat vékony csíkokra vágjuk, a fehérborba tesszük a zöldfűszerekkel együtt. 24 órán keresztül pácoljuk. Ezután kézzel jól kinyomkodjuk, megsózzuk.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

3. A leveles vagy omlós tésztát négy mm vékonyra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy pástétomformát. A felesleges tésztát levágjuk. A húst a formába tesszük.

4. A maradék tésztát még egyszer kinyújtjuk 3 mm vékonyra, ebből megfelelő méretű fedőlapot formálunk, aminek a közepébe lyukat szúrunk, hogy a gőz majd sütés közben eltávozhasson.

A húsra helyezzük, a széleket összenyomkodjuk a sütőben 40 percig sütjük, kivesszük a sütőből.

5. A tojással felvert créme fraiche-t (tejfölt) megborsozzuk, és óvatosan a lyukon keresztül a húsra töltjük. További 30 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Omlós tészta

Kép nélkül
22 dkg liszt
12 dkg vaj
1.2 dl hideg víz
csipet

1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a vajat. Fakanállal összedolgozzuk, apránként belekeverjük a vizet is.

2. A tésztát lisztezett deszkára áttesszük és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Puhának, de nem ragacsosnak kell lennie, mégis olyan állagúnak, hogy egyben maradjon.

3. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk és 40-50 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

4. A sütéshez a további előírásokat a receptekben találjuk.

Lotaringiai pástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1121 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
Lotaringiai pástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy még egy... bővebben...
recept beküldése