Morzsás spárga mentamártogatóssal



Elkészítés:
1. A fás részeitől megtisztított spárgát forró, sós vízben 5 perc alatt puhára főzzük. Lecsöpögtetjük. Egy tálban a parmezánt és a tojásokat összekeverjük.
2. Az olajat magas falu serpenyőben közepes hőfokon felmelegítjük. A spárgát a tojásos sajtba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. A spárgákat adagonként az olajban 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírtörlőn leszárítjuk.
3. Egy kis tálban a joghurtot, majonézt, mentát összekeverjük. A kirántott spárgát sózzuk. A mentás mártogatóssal azonnal tálaljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.