Spárga narancsos majonézzel



Elkészítés:
1. A spárgát forró, sós vízben 7-15 perc alatt puhára főzzük. A főzési idő attól függ, milyen zsenge a spárga. Lecsöpögtetjük.
2. Egy kis tálban a majonézt, a narancslevet és a narancshéj felét összekeverjük.
3. A vékonyra szeletelt naranccsal egy tányért körberakunk. A tányér közepére állítjuk a majonézes tálkát, a maradék narancshéjjal megszórjuk. A tálka köré rendezzük a főtt spárgát. Azonnal tálaljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.