Édes-savanyú csirke



Elkészítés:
1. A vajat serpenyőben, magas hőfokon felolvasztjuk, a csirkefalatokat 2 perc alatt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a kömény felét.
2. Felöntjük levessel. Közepes hőfokon 5 percig gyöngyöztetjük.
3. Belekeverjük a mogyoróhagymát, és még 5 percig főzzük. Cukorral meghintjük, és még 5 percig főzzük.
4. Felöntjük fehérborecettel, és még 1 percig párologtatjuk. A maradék édesköménnyel megszórjuk. Forrón tálaljuk.
Csirke alapleves

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.