Cukkinis, almás rizottó

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Cukkinis, almás rizottó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg rizottórizs
3 db kockára vágott cukkini
2 nagyobb hámozott, kockára vágott zöldalma
1 teáskanál sötét szójaszósz
7 és fél dl zöldségleves
1 nagyobb szál hámozott, kockára vágott sárgarépa
4 db hámozott, kockára vágott burgonya
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 db citrom leve
1 teáskanál currypor
2 evőkanál kapor
1 csipet sáfrány
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány ág kapor

Elkészítés:

1. Az almakockákat a citromlével megcsöpögtetjük. Az olajon, közepes hőfokon 3 perc alatt a hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a cukkinit és a sárgarépát. Két percig együtt pároljuk.

2. Beleszórjuk a rizst, ráöntünk kb. 1 dl levest. Kevergetjük, amíg a leves elpárolog, illetve a rizs beszívja. Belekeverjük a citrommal megcsöpögtetett almát.

3. Állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a többi levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő. A tűzről félrehúzzuk. Belekeverjük a szójaszószt, a curryport, a kaprot és a sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk és letakarva 1 percig pihentetjük. Kaporral díszítve forrón tálaljuk.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Cukkinis, almás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1766 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Gyorsan finomat
Gyorsan finomat
(Kossuth Kiadó, 2009)

A több mint 560 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. A kötetben szereplő ételek legtöbbje 30 perc alatt elkészíthető. A recepteket 800 gyönyörű... bővebben...
Cukkinis, almás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Gyorsan finomat
Gyorsan finomat
(Kossuth Kiadó, 2009)

A több mint 560 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. A kötetben szereplő ételek legtöbbje 30 perc alatt elkészíthető. A recepteket 800 gyönyörű... bővebben...
recepttár