Sonkás rizottó édesköménnyel

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sonkás rizottó édesköménnyel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg rizottórizs
2 evőkanál finomra vágva édeskömény
15 dkg csíkokra vágott pármai sonka
vagy
15 dkg csíkokra vágott sonka
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 evőkanál vaj
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
6 evőkanál száraz fehérbor
6 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sonka felét az olajon, közepes tűzön 2-3 perc alatt ropogósra sütjük és félrerakjuk.

Két evőkanál felolvasztott vajon 3 perc alatt megpirítjuk a maradék sonkát és a hagymát. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetve 2 percig pirítjuk.

2. Beleöntjük a bort. Állandó kevergetés mellett, decinként, a rizshez öntjük a levest, amíg a rizs 15-18 perc alatt puhára fő. Sózzuk, borsozzuk és félrehúzzuk.

3. Belekeverjük a maradék vajat, a finomra vágott édesköményt és a parmezánt. Lefedve 1 percig pihentetjük. A tetejére tesszük a ropogós sonkaszeleteket, és forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Sonkás rizottó édesköménnyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1799 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Gyorsan finomat
Gyorsan finomat
(Kossuth Kiadó, 2009)

A több mint 560 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. A kötetben szereplő ételek legtöbbje 30 perc alatt elkészíthető. A recepteket 800 gyönyörű... bővebben...
Sonkás rizottó édesköménnyel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Gyorsan finomat
Gyorsan finomat
(Kossuth Kiadó, 2009)

A több mint 560 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. A kötetben szereplő ételek legtöbbje 30 perc alatt elkészíthető. A recepteket 800 gyönyörű... bővebben...
most van szezonja