Toros káposzta római tálban

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Toros káposzta római tálban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg házikolbász
40 dkg sertéscomb
1 nagyobb tejföl
2 teáskanál köménymag
2 teáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fűszerpaprika
2 evőkanál lecsó
1 nagyobb fej vöröshagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A római tálat előző este, vagy legalább pár órára vízbe áztatom.

2. Először hagyományos módon pörköltet készítek. A kockára vágott szalonnát megpirítom egy serpenyőben, pár perccel később rádobom a felkarikázott kolbászt is. Megpirítom, kiszedem egy tányérra és félrerakom.

3. A kockára vágott hagymát rászórom a kolbászból és a szalonnából kisült zsírra, üvegesre pirítom, hozzáadom a 2 x 2 cm-es kockára feldarabolt húst. Megsózom, időnként keverek rajta, majd amikor a víz már teljesen elpárolgott róla, a tűzről félre húzom, és hozzáadom a fűszerpaprikát. Jól elkeverem, visszateszem a tűzre és hozzáadom az apróra darabolt lecsót (vagy egy paprikát és egy paradicsomot).

4. Fedő alatt rotyogtatom, ha kell egy kis vízzel felengedem, párszor zsírjára pirítom. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezem (amikor éppen nincs lé rajta), végül beletöröm a fokhagymát.

A húst nem kell teljesen puhára főznöm, mert a római tálban még puhulni fog.

5. Közben a savanyú káposztát, ha szükséges kicsit kimosom és feldarabolom. Egy evőkanál zsíron a köménnyel, majoránnával, egész borssal, és a babérlevéllel megdinsztelem egy kis sóval megszórom.

6. A tűzről lehúzom, hozzáadom a pirított szalonnát, kolbászt, és a pörköltet, jól elkeverem az egészet, majd átöntöm a római tálba.

7. 190 fokos (gázsütő 3-as fokozat) sütőbe rakom (a sütőt nem kell előmelegíteni!) fél órára, majd a tál fedelét leveszem, és még 10-15 perc alatt kicsit megpirítom.

A savanyú káposztát nyersen főzés előtt mindig kóstoljuk meg. Így megállapíthatjuk mennyire savanyú és mennyire sós. Utána hideg vízzel mossuk ki, újra kóstoljuk meg. Ha már jó az íze kezdhetjük a főzést. Ha még mindig savanyúnak találjuk másodszor is mossuk át. Az étel sózásánál mindig vegyük figyelembe a káposzta "sósságát".
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Toros káposzta római tálban
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 22390 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Toros káposzta római tálban
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
szótár