Töltött feketekagyló

Cozze ripiene

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Töltött feketekagyló
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg reszelt pecorino sajt
20 dkg zsemlemorzsa
40 dkg passzírozott paradicsom
4 db tojás
120 dkg fekete kagyló
1 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kagylókat lekeféljük, folyó víz alatt megmossuk, kinyitjuk, anélkül hogy a héját egészen szétválasztanánk. Egy nagy, majd a sütőbe is betehető edényben, a forró olajban a fokhagymát megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, kis lángon kb. 10 percig főzzük.

2. A tojást, a zsemlemorzsát, a pecorino sajtot, petrezselyemmel, sóval, borssal krémszerű masszává keverjük, a kagylókba töltjük, a héjat bezárjuk.

3. A paradicsomhoz adjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Az olasz csizma sarka és talpa között terül el a Tarantói-öböl. A kikötőváros lakói a partok előtt mar piccolo, vagyis kis tenger néven emlegetik. Vize tavasztól őszig meleg és kiválóan alkalmas nemcsak az osztriga, hanem a feketekagyló tenyésztésére is. E tengeri élőlények - olaszul egyszerűen csak cozze - szinte egész évben begyűjthetők. A tengerfenékre horgonyzott hajókon vagy cölöpökön tenyésztik őket. Ezekről az úszó nevelőállomásokról hálók vagy hosszú műanyag kötelek nyúlnak le, és ezeken 100-200 kiló kagyló is nevelkedik. A tenger ásványi anyagokat és algákat sodor oda, s a kagylók ebből táplálkoznak. 12-14 hónap alatt fejlődnek ki teljesen, ilyenkor a köteleket kihúzzák a vízből, a kagylókat pedig leszedik róla. Növekedés közben az állatok fonalakkal kapaszkodnak, ezeket a szakácsok egyszerűen csak "bajusznak" nevezik, amiket a kagyló elkészítése előtt fáradságos munkával távolítanak el róla.
A feketekagyló tisztítása során a kagylókat lekeféljük, gondosan eltávolítjuk róluk a homokot. A piszokmaradványokat késsel levakarjuk. A bajuszát oldal irányban kihúzzuk. A nem hibátlan, nem teljesen zárt kagylókat, vagy azokat, amelyek a munkaasztalhoz ütögetve nem nyílnak ki, eldobjuk. A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.
Töltött feketekagyló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2062 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Töltött feketekagyló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
bevásárlólista