Szárazbab-egytálétel

Macco di fave

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Szárazbab-egytálétel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg nagy szemű szárazbab
igény szerint pirított, vékonyra szeletelt kenyér
1 evőkanál paradicsompüré
1 db peperoni
ízlés szerint
ízlés szerint reszelt pecorino sajt
igény szerint olívaolaj
ízlés szerint bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A babot egy éjszakán át vízben áztatjuk.

2. Másnap leöntjük az áztatóvizet, és a babot friss, bő vízben, sóval, a kicsire vágott bazsalikomlevelekkel és a peperoncinóval, az erős paprikával, a paradicsomvelővel feltesszük főni.

3. Addig főzzük, amíg a bab besűrűsödik. Olívaolajjal és pecorino sajttal ízesítjük. A pirított kenyérszeleteken tálaljuk. A legjobb hozzá a saját sütésű házikenyér.

Fehér kenyér

Fehér kenyér
3 db közepes méretű burgonya
20 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
1 teáskanál
2 dkg kovász vagy
5 dkg élesztő

1. Ha kovásszal készítjük a kenyeret, akkor a sütés előtti este 2 dkg élesztőt 2 dl langyos vízzel feloldunk egy kétliteres lábasban, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos (20-24 °C) helyen másnap reggelig állni hagyjuk.

Közben időnként megkevergetjük. Másnap ezt a kovászt használjuk fel a dagasztásnál.

2. Ha élesztővel készítjük, akkor az 5 dkg élesztőt mokkáskanálnyi cukorral és kevés langyos tejjel vagy vízzel felfuttatjuk.

3. A liszteket dagasztótálban összekeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a kovászt vagy a felfuttatott élesztőt, a főtt és áttört burgonyát. A langyos vízben feloldjuk a sót és fokozatosan a tésztához adagolva alaposan megdagasztjuk. (Kézzel kb. 10-12 percig). Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Óvatosan adagoljuk a vizet, mert a burgonyától ellágyul kissé.

3. Ha már jól kidolgozott a tészta (elválik az edény falától és rugalmas is), meghintjük a tetejét liszttel és tiszta szalvétával vagy konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük (kb. 60 perc).

4. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk, majd formázzuk. Akár cipóformára, akár hosszúkás vekniformára.

5. Olajjal kikent zománcos tepsibe vagy sütőlemezre helyezzük, a közepén egyszer vagy kétszer bevágjuk a tetejét és konyharuhával és konyharuhával letakarva újra megkelesztjük (kb. 20-25 perc). 6. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét kenjük be vízzel vagy tejjel, hogy szép fényes legyen a héja. 200 C-fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20 perc múlva 150 fokra kapcsoljuk és még 40 percet sütjük.

Szárazbab-egytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1782 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Szárazbab-egytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
twitter