Húspástétom

Murseddu

Adag: 1 tortaforma (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kávéskanál oregánó
igény szerint olívaolaj
A kinyújtáshoz:
igény szerint liszt
A tésztához:
25 dkg búzaliszt
1 és ⅓ dl langyos víz
1 dkg élesztő
ízlés szerint
A töltelékhez:
15 dkg kockára vágott sertésmáj
15 dkg kockára vágott borjúmáj
25 dkg kockára vágott sertéstarja
1 fej tisztított, finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd tisztított, finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál sertészsír
1 db peperoni
1 kávéskanál oregánó
4 evőkanál paradicsom
vagy
4 evőkanál paradicsompüré
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztához az élesztőből két evőkanál langyos vízzel és két evőkanál liszttel kovászt készítünk. A maradék lisztet tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a kovászt és csipetnyi sót. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 30 percig hagyjuk kelni. Majd a maradék langyos vízzel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, kb. 60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

2. Közben a töltelékhez a sertés- és borjúmájat, a tarját kis kockákra vágjuk. Finomra összevagdaljuk a megtisztított hagymát és fokhagymát. Egy nagy fazékban felhevítjük a zsírt, rövid ideig sütjük benne a májdarabokat, majd kivesszük. A hagymát, a fokhagymát és a peperoncinót, az erős paprikát a forró zsírba tesszük, kevergetve megpároljuk. Növeljük a hőmérsékletet, és hozzáadjuk a tarját, jól átsütjük. Az oregánóval, sóval, borssal fűszerezzük.

3. Simára keverjük a paradicsompürét vagy -velőt négy evőkanál vízzel, azt is hozzáöntjük. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a májdarabokat, kivesszük az erős paprikát, és fedő nélkül hagyjuk csendesen forrni.

4. Kissé meglisztezett munkafelületen a kelt tészta kétharmadát fél cm vastagra kinyújtjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olívaolajjal, a tésztalappal kibéleljük úgy, hogy a széle túllógjon a forma oldalán. Beletöltjük a húsragut, ráhajtjuk a kilógó tésztaszéleket. A maradék tésztából kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a pástétomot. A szélen körben jól rányomkodjuk.

5. A tetejét villával néhányszor megszurkáljuk. Megkenjük olívaolajjal, és tetszés szerint megszórjuk az oregánóval. 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

Húspástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1537 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Húspástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
könyvek