Húspástétom
Murseddu



Elkészítés:
1. A tésztához az élesztőből két evőkanál langyos vízzel és két evőkanál liszttel kovászt készítünk. A maradék lisztet tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a kovászt és csipetnyi sót. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 30 percig hagyjuk kelni. Majd a maradék langyos vízzel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, kb. 60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
2. Közben a töltelékhez a sertés- és borjúmájat, a tarját kis kockákra vágjuk. Finomra összevagdaljuk a megtisztított hagymát és fokhagymát. Egy nagy fazékban felhevítjük a zsírt, rövid ideig sütjük benne a májdarabokat, majd kivesszük. A hagymát, a fokhagymát és a peperoncinót, az erős paprikát a forró zsírba tesszük, kevergetve megpároljuk. Növeljük a hőmérsékletet, és hozzáadjuk a tarját, jól átsütjük. Az oregánóval, sóval, borssal fűszerezzük.
3. Simára keverjük a paradicsompürét vagy -velőt négy evőkanál vízzel, azt is hozzáöntjük. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a májdarabokat, kivesszük az erős paprikát, és fedő nélkül hagyjuk csendesen forrni.
4. Kissé meglisztezett munkafelületen a kelt tészta kétharmadát fél cm vastagra kinyújtjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olívaolajjal, a tésztalappal kibéleljük úgy, hogy a széle túllógjon a forma oldalán. Beletöltjük a húsragut, ráhajtjuk a kilógó tésztaszéleket. A maradék tésztából kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a pástétomot. A szélen körben jól rányomkodjuk.
5. A tetejét villával néhányszor megszurkáljuk. Megkenjük olívaolajjal, és tetszés szerint megszórjuk az oregánóval. 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.