Fagylalttal töltött tortakupola

Zuccotto

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tejszín
1 db piskóta
7 dkg pirított mogyoró
3 evőkanál Cointreau likőr
vagy
¾ dl konyak
vagy
¾ dl rum
A díszítéshez:
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint kakaópor

Elkészítés:

1. Másfél literes pudingformát nedves ruhával kitörlünk. A 25x40 cm-es piskótalapot éles késsel 12 darab, csúcsos ékformára vágjuk. A szeszes italokat összekeverjük, a felével meglocsoljuk a piskótacsíkokat, majd a formát kibéleljük velük úgy, hogy a csúcsos végek a közepén összeérjenek. A piskótát megkenjük a maradék likőrkeverékkel, és hideg helyre állítjuk.

2. A tejszínt nagyon kemény habbá verjük. A habot két részre osztjuk, az egyikbe belevegyítjük a finomra vágott mandulás csokoládét és kandírozott gyümölcsöt, egyenletesen rákenjük a piskótára.

3. A maradék tejszínt összekeverjük a felolvasztott, majd kissé kihűlt csokoládéval és az összevágott mogyoróval, a forma közepére öntjük. A felületét elsimítjuk, majd a pudingformát éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. Felhasználáskor tálra borítjuk, jócskán megszórjuk kakaóporral és porcukorral.

Az édességet azonnal tálaljuk, mert a tejszíntöltelék gyorsan megolvad.
Kartonsablonnal csinos kakaó- és porcukor mintát készíthetünk.

Piskóta

Piskóta
12 db tojás
1 csipet
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Fagylalttal töltött tortakupola
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2587 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Fagylalttal töltött tortakupola
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
twitter