Klasszikus lasagne

Lasagne al forno

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
igény szerint bolognai húsmártás
ízlés szerint
igény szerint olívaolaj
A besamelmártáshoz:
5 dl tej
3 evőkanál olvasztott vaj
3 evőkanál búzaliszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A kikenéshez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Az alaprecept alapján elkészített tésztát kb. 3 mm vékony lappá kinyújtjuk, egyforma méretű téglalapokká vágjuk, és forrásban lévő sós vízben, amihez néhány csepp olajat adtunk, 5 percig fűzzük. A lapokat óvatosan kiszedjük, konyhai törlőn lecsepegtetjük.

2. A ragút, azaz a bolognai húsmártást az alrecept szerint elkészítjük.

3. A besamelmártáshoz a vajat egy edényben felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, állandóan kevergetve felfőzzük, 5 percig lassan forrni hagyjuk.

4. Jól kivajazunk egy sütőformát. Az alját egy réteg lasagnelappal befedjük, egyenletesen beterítjük besamelmártással. Erre kerül egy réteg ragu, amit megszórunk parmezán sajttal. Ismét egy réteg tésztalappal befedjük, és addig folytatjuk, amíg minden hozzávalót elhasználunk. A legfelső réteg lasagnére rátesszük a maradék besamelmártást, parmezán sajttal és vajdarabkákkal megszórjuk.

5. 200 °C-ra előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Gyúrt tészta alaprecept

Gyúrt tészta alaprecept
5 db tojás
50 dkg búzaliszt
0.5 kávéskanál
A munkalap szórásához::
igény szerint liszt

1. A lisztet átszitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a tojást és a sót.

2. A széleitől kezdve dolgozzuk össze, kb. 15 perc alatt jól alakítható masszává gyúrjuk.

3. Fóliába csomagoljuk, és 60 percen át pihentetjük.

4. Liszttel beszórjuk a munkafelületet, és a tésztát belisztezett sodrófával vékonyra kinyújtjuk, miközben folyamatosan forgatjuk, hogy minden oldalról egyenletesen vékonyodjon.

Húsmártás bolognai módra

Húsmártás bolognai módra
20 dkg darált hús
1 kisebb szál tisztított, apróra vágott sárgarépa
1 szál tisztított, apróra vágott szárzeller
10 dkg kockára vágott hasaaljai-szalonna
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 pohár fehérbor
2 evőkanál hámozott paradicsom
1 csésze húsleves
1 fej tisztított, apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint oregánó
ízlés szerint

1. A hagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk.

2. Az olajat mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, a zöldségeket, a szalonnát és a darált húst lassan megpirítjuk benne.

3. Beleöntjük a fehérbort, a paradicsompürét és a paradicsomvelőt, oregánóval, sóval, borssal ízesítjük.

4. Felöntjük a húslevessel, és egészen kis lángon legalább 60 percen át nagyon lassan főzzük, mert ez adja meg a mártás intenzív aromáját.

Klasszikus lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1861 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Klasszikus lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
ételfotó