Reggianói parajjal töltött tésztatorta
Erbazzone reggiano



Elkészítés:
1. A lisztet átszitáljuk, a sóval és az olvasztott vajjal összegyúrjuk, amíg morzsálódó keveréket kapunk. Belegyúrjuk az olajat, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy a tészta sima és jól nyújtható legyen. Hűvös helyen pihentetjük.
2. A töltelékhez megmossuk a parajt (vagy a mángoldot), rövid ideig előfőzzük, jól lecsepegtetjük, apróra összevagdaljuk, vagy mixerben pépesítjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a felkockázott sonkát, két percig kis lángon pároljuk. Hozzákeverjük a parajt, további két percig hagyjuk forrni. A petrezselymet és a megtisztított-összezúzott fokhagymát hozzáadjuk, két percig pároljuk, majd levesszük a serpenyőt a tűzről.
3. A tojást habosra verjük, a parmezán sajttal együtt a masszához keverjük, megsózzuk. A tészta kétharmadából vékony, kerek lapot nyújtunk. Egy 25 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olvasztott vajjal, majd az alját és a szélét befedjük a tésztával. Rátesszük a tölteléket, és a túllógó tésztát visszanyomkodjuk. A maradék tésztából kinyújtjuk a fedőlapot, a töltelékre helyezzük, és a széleit jól összenyomjuk. A tésztafedelet villával többször megszurkáljuk, bekenjük a maradék olvasztott vajjal. 200 °C-ra előmelegített sütőben 60 percig sütjük.