Genovai minestrone
Minestrone alla genovese, Zöldségleves genovai módra



Elkészítés:
1. A zöldségeket és a fűszernövényeket megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk. Egy nagy fazékban két liter vizet forralunk. Beletesszük a babot, a zöldségeket, a fűszernövényeket, csökkentjük a lángot, és a levet fedő alatt szűk egy órán át lassan forraljuk. Időnként megkeverjük.
2. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a parmezán sajthéjat, megsózzuk. A burgonyát és a babot fakanállal vagy merőkanállal szétnyomjuk, hogy a leves sűrűbb legyen. A zöldséget nem szabad pépesíteni. Amikor a zöldség megfőtt, hozzáadjuk a tésztát, amelyet éppen csak puhára (al denle) főzünk.
3. A levest levesszük a tűztől, belekeverjük a pestót. Kimerjük a tányérokra, egy csepp olívaolajjal és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Genovai bazsalikommártás

1. Alaposan megmossuk a bazsalikomot, lecsöpögtetjük.
2. A megtisztított fokhagymával, a fenyőmaggal és csipetnyi durva sóval aprítógépben összetörjük.
3. Fokozatosan hozzáadjuk a pecorino meg a parmezán vagy grana sajtot, és az egészet egyenletes péppé összedolgozzuk.
4. Végül lassan csurgatva belekeverjük az olívaolajat, amíg krémes masszát kapunk.