Húsvéti zöldséges, tojásos tészta
Torta pasqualina



Elkészítés:
1. A lisztet az olívaolajjal, egy pohár hideg vízzel és csipetnyi sóval összekeverjük, és kb. 10 percig dagasztjuk, hogy sima, nyújtható tésztát kapjunk. Konyharuhába tesszük, néhány órán át pihentetjük.
2. A mángoldot, a parajt és a rukkolát megmossuk, csíkokra vágjuk. Egy fazékban két evőkanál olívaolajat felforrósítunk, beletesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát és a szegfűszeget, lefedve kb. öt percig pároljuk. Kivesszük a szegfűszeget. Beletesszük a mángoldot, a parajt és a rucolát a fazékba, jól összekeverjük, hagyjuk, hogy a levelek összeessenek.
3. A zöldségleveleket kiszedjük a fazékból, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, tálba tesszük, a zsemlemorzsával, a túróval, a sajttal, két tojással összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a majoránnát.
4. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olívaolajjal. A tészta kétharmadát két-három cm vékonyra kinyújtjuk; betakarjuk vele a forma alját meg az oldalát. A tésztának kissé a forma széle fölé kell érnie. Megtöltjük a zöldségmasszával. Egy kanállal négy mélyedést nyomunk bele, mindegyikbe, óvatosan egy-egy felütött tojást csúsztatunk. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, lefedjük vele a tölteléket.
5. A szélein átnyúló tésztát a fedőrétegre hajtjuk, jól rányomkodjuk. Villával megszurkáljuk a tésztát, vigyázva, hogy a tojásokat ne sértsük meg, majd olajjal beecseteljük, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 90 percig sütjük. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kissé kihűlni.