Polenta hagymával
Polenta con la cipolla



Elkészítés:
1. Kemény polentát készítünk, hagyjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
2. Finomra vágott vöröshagymát olívaolajban üvegesre párolunk, sózzuk, borsozzuk.
3. A polentát megpirítjuk, a hagymát ráhalmozva, forrón tálaljuk.
Polenta alaprecept
1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.
2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.
Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.
A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.