Fekete rizottó, tintahaltintával

Risotto nero

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg tisztított, csíkokra vágott tintahal
50 dkg csíkokra vágott polip
25 dkg rizottórizs
2 gerezd tisztított, finomra vágott fokhagyma
7 evőkanál olívaolaj
1 kisebb citrom leve
1 fej tisztított, apróra vágott vöröshagyma
2 és fél dl száraz fehérbor
7 és fél dl halalaplé
vagy
7 és fél dl halleves
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
igény szerint tintahal tintazsákja

Elkészítés:

1. A tintahalakat megtisztítjuk és a tele tintazacskót óvatosan egy tálba helyezzük. A tintahaltörzseket és a megmosott polipkarokat vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, három evőkanál olívaolajjal és a citromlével összekeverjük. Ráöntjük a halra és a polipra, 20 percig pácoljuk.

2. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Mélyebb lábosban felforrósítjuk a maradék olajat, a hagymát megfonnyasztjuk benne. A tintahalcsíkokat és a polipot lecsöpögtetjük, beletesszük, és keverés mellett kisütjük.

3. Felöntjük a páclével meg a fehérborral. Kinyitjuk a tintazacskót, tartalmát a lábosba öntjük. 20 percig forraljuk, időközönként kevés forró hallevet adunk hozzá. Beletesszük a rizst.

4. A maradék hallevet fokozatosan hozzáöntjük, és a rizst állandó keverés mellett megfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük, a vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Fekete rizottó, tintahaltintával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4173 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Fekete rizottó, tintahaltintával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
bevásárlólista