Zöld rizottó

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöld rizottó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg spenót
1 szál zellerszár
2 szál póréhagyma
35 dkg rizottórizs
vagy
35 dkg rizs
3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
1 szál sárgarépa
1 kisebb fej hagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál finomra vágott bazsalikom
6 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A megmosott spenótot 5-7 perc alatt megfonnyasztjuk. Leszűrjük, a maradék nedvességet is kinyomjuk belőle.

2. Finomra vágjuk spenótot, a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát és a zellert. Úgy 2 evőkanál olajon 3 perc alatt megpároljuk a felaprított zöldségeket.

3. Belekeverjük a rizst, 2 percig együtt pirítjuk.

4. Hozzáöntünk 1.25 dl zöldséglevest, és gyakori kevergetés mellett tovább főzzük a rizst. Amikor a leve elfőtt, újabb 1.25 dl zöldséglevest öntünk rá, egészen addig, amíg a zöldségleves el nem fogy.

5. A rizst 15-18 perc alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a maradék vajat, a parmezánt, a petrezselymet, a bazsalikomot. Összekeverjük. Forrón tálaljuk.

Igazi rizottót nem lehet a rizsköreteknél megszokott, hosszú szemű fajtákból főzni, csak a rövid és kerek szemű rizottórizs jó hozzá, amelyet folytonos kevergetés mellett főznek, hogy még jobban kiadja a keményítőtartalmát. Ennek köszönhető a valódi rizottó krémes állaga.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségleves

Zöldségleves
1 szál sárgarépa
1 kisebb paradicsom
1 szál póréhagyma
0.5 teáskanál
20 dl forró víz
1 fej hagyma
5 szem fekete bors
1 szem szegfűszeg
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.

4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.

Zöld rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1939 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Zöld rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
cikkek