Zöldségegytál
Tiella di verdure
Elkészítési idő:
80 perc
Munkaidő: 20 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 4 főre
igény szerint extraszűz olívaolaj
ízlés szerint friss, apróra vágott oregánó
igény szerint zsemlemorzsa
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
2. Egy hőálló tálat (lehetőleg terrakottából) kikenünk olívaolajjal, rétegesen megrakjuk a zöldségekkel és a felszeletelt mozzarella sajttal, amíg minden hozzávaló elfogy.
3. Közben minden réteget kissé megsózunk, borsozunk, és bazsalikommal megszórunk.
4. A zsemlemorzsát összekeverjük az oregánóval, sóval, borssal, és a zöldségek tetejére szórjuk, megcsepegtetjük olívaolajjal.
5. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük.
A tiella di verdure a pugliai dialektust beszélők számára emlékeztet a spanyol paellára. Az eredeti - rizses és kagylós - recept valóban nagyon hasonlít az ibériai specialitásra. Később a tiellát minden olyan étel megjelölésre használták, melyet a különleges alakú főzőedényben készítettek. A tiella di verdure vegyes zöldséggel készül, és Puglia-szerte elterjedt primo piato (előétel), amit a pasta alternatívájaként kínálnak.