Nápolyi ricottatorta

Pastiera napoletana

Adag: 1 tortaforma (30 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A forma kikenéséhez:
igény szerint vaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint porcukor
A tésztához:
15 dkg vaj
30 dkg liszt
A töltelékhez:
50 dkg ricotta
4 db tojás
5 dl sovány tej
3 dkg porcukor
1 dkg fahéj
1 db citrom reszelt héja
20 dkg búza
15 dkg mazsola

Elkészítés:

1. A töltelékhez a búzaszemeket három napig vízbe áztatjuk, közben a vizet naponta cseréljük. Felhasználáskor leöntjük róla az áztató vizet, majd friss vízben 15 percig főzzük. Leszűrjük, a búzát a forró tejjel a citromhéj felével, egy csipet fahéjjal és egy evőkanál cukorral serpenyőben, közepes lángon, addig forraljuk, amíg a tejet teljesen magába szívja.

2. Nagyobb tálban krémessé keverjük a friss sajtot, a ricottát. A tojássárgáját a maradék fahéjjal és cukorral, citromhéjjal meg a narancsvirágvízzel, a kandírozott gyümölcsökkel, a mazsolával és végül a búzamasszával a ricottához keverjük. A további feldolgozásig hűtőszekrényben hagyjuk pihenni. Sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a töltelékhez keverjük.

3. A tésztához a lisztet a munkafelületre halmozzuk, belekeverjük a cukrot, vajat és a tojássárgáját, összedolgozzuk. 60 percig a hűtőszekrényben hagyjuk pihenni.

4. Kivajazunk egy 30 cm átmérőjű tortaformát. A tészta háromnegyedét kb. 3 cm vastagra kinyújtjuk, ezzel kibéleljük a forma alját és oldalát. Kinyújtjuk a maradék tésztát is, csíkokra vágjuk.

5. A tölteléket a tortaformába töltjük, rácsformában beterítjük a tésztacsíkokkal 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. A torta akkor kész, ha szép aranyszínű. Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva kínáljuk.

Nápolyi ricottatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1925 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Nápolyi ricottatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
cikkek