Sült tenger gyümölcsei vegyesen
Fritto misto di mare



Elkészítés:
1. A kis tintahalak tintazacskóját, belsőségeit fejét eltávolítjuk úgy, hogy lehúzzuk a bőrét, a fogókarokat a belsőségekkel együtt kihúzzuk a testből, közvetlenül a fej mögött levágjuk. A fogókarokat még felhasználjuk. A tintazacskót, a belsőségeket és a fejet kidobjuk. A halat megmossuk, szárazra töröljük, a nagyobbak köpenyét csíkokra vágjuk.
2. A vörösmárnát lepikkelyezzük, kibelezzük, a fejét és uszonyait levágjuk. Folyó víz alatt leöblítjük, konyhai törlőpapírral szárazra töröljük, majd sózzuk.
3. Lepikkelyezzük a szardellákat (illetve a szardíniákat), kibelezzük, az uszonyokat, a farokuszony kivételével, levágjuk. A nagyon kis példányoknak a fejét is meg lehet enni. Megmossuk, konyhai törlőpapírral szárazra töröljük, majd sózzuk.
4. Levágjuk a garnélák fejét, eltávolítjuk a beleket. A páncélját és a farkát rajta hagyjuk. Belisztezzük, és forró olajban kisütjük.
5. Egy mélyebb fazékban vagy sütőedényben a megtisztított fokhagymával sok olívaolajat hevítünk. Sütés előtt kivesszük a fokhagymagerezdeket.
6. A tintahalat megszórjuk nagyon kevés liszttel, adagonként ropogósra sütjük. Konyhai törlőpapíron jól lecsepegtetjük, és 150 °C-ra előmelegített sütőben melegen tartjuk. A márnát és a szardellát is kissé meglisztezzük. A forró olajban egymás után ropogósra sütjük.
7. A márnának három-négy, a szardellának két perc szükséges. A készre sütött halakat szűrőkanállal kiemeljük az olajból, és konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük. Ezután az előmelegített sütőben ugyancsak melegen tartjuk. A garnélát lisztezés nélkül sütjük ki. Konyhai törlőpapíron jól lecsepegtetjük.
8. Egy nagy tálat vastagon kibélelünk fehér papírszalvétával. Erre rendezzük a halat és a tenger gyümölcseit, megsózzuk. A citromokat felszeleteljük, a tálra tesszük, és az egészet azonnal tálaljuk.