Pizza vénuszkagylóval
Pizza alle vongole



Elkészítés:
1. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, elrendezzük a pizzatésztán. A pizzákat kisütjük.
2. A kefével gondosan megtisztított kagylókat három evőkanál olívaolajjal, a megtisztított-összevágott fokhagymával meg a petrezselyemmel fazékba tesszük, és víz hozzáadása nélkül főzzük, amíg kagylóhéjak kinyílnak.
3. A zárt kagylókat eldobjuk. Kiszedjük a kagylók húsát, rátesszük a készre sütött pizzákra, az oregánóval és borssal megszórva tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben. Két-három evőkanál lisztet adunk hozzá, és sima kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
2. Egy munkafelületre szitáljuk a maradék lisztet, összekeverjük a kovásszal. Kissé megsózzuk, és erőteljesen átgyúrjuk. Tömör, de még lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát 10 percen keresztül tovább gyúrjuk, hogy nagyon rugalmassá váljon. Közben apránként langyos vizet adunk hozzá.
3. A masszát négy egyforma darabra osztjuk, kevés liszttel megszórjuk, meleg helyen, letakarva kb. két órán át kelesztjük. Majd a tésztadarabokból kézzel vagy sodrófával fél cm vastag lepényeket formálunk.
4. Egy sütőlapot bekenünk olajjal, ráhelyezzük a tésztalapokat, rárakjuk a kívánt hozzávalókat. Nagyon magas hőmérsékleten 15-20 percig sütjük.