Szardellás mártás zöldségfondühöz
Bagna cauda
Elkészítési idő:
40 perc
Munkaidő: 10 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a megtisztított, kis szeletekre vágott fokhagymát megpároljuk benne.
2. Hozzáöntjük az olívaolajat, belekeverjük az apróra vágott, lemosott szardellát, kb. 30 percig hagyjuk lassan főni, amíg krémes masszát kapunk. Terrakottaedényben tesszük a fondümelegítőre. Ebbe mártogatjuk a zöldségeket.
A bagna caoda, ez a klasszikus piemonti étel, egyfajta fondü. A fokhagymás, szardellás forró mártásba friss, nyers vagy 1-2 percig előfőzött, majd hirtelen lehűtött - blansírozott - zöldséget (pl.: zellert, articsókát, paprikacsíkokat, tavaszi hagymát) mártanak, és friss, ropogós kenyérrel fogyasztják.
Hogy a mártás még jobb legyen, érdemes eltávolítani a fokhagymák középrészét, vagy a fokhagymagerezdeket felhasználás előtt néhány órán át tejben áztatni.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.