Vegyes főtt hús
Bollito misto



Elkészítés:
1. A megmosott, sózott borjúnyelvet annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, felforraljuk. Kicsire vesszük a lángot, és a nyelvet kb. másfél óra alatt puhára főzzük. Közben egy jó nagy fazékban három liter enyhén sós vizet forralunk, beleteszünk néhány szem borsot és a leöblített marhahúst, majd csökkentett hővel 30 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a megmosott, leszárított csirkét.
2. Apróra vágjuk a megtisztított sárgarépát, zellert, póréhagymát és hagymát, majd a leöblített borjúhússal együtt a fazékba, a többi húshoz tesszük, az egészet kb. egy órán át tovább főzzük.
3. A sertéskolbászt többször bevagdossuk, és kevés vizet aláöntve lassan felforrósítjuk. A puhára főtt nyelvet hideg vízzel lehűtjük, egy kis konyhakéssel a végét kiszúrjuk, és lehúzzuk a bőrét. Hozzátesszük a többi húshoz, felforrósítjuk.
4. A különböző húsokat vékonyan felszeleteljük, a csirkét és a kolbászt adagokra osztjuk, és az egészet előmelegített tálra rendezzük. A zöldséggel díszítjük. Bagnet verd (zöld mártás) illik hozzá.
Zöld mártás

1. A petrezselymet, a megtisztított fokhagymát, a kapribogyót, az ecetes uborkát és a leöblített szardellafiléket apróra vágjuk.
2. A zsemlét az ecetbe beáztatjuk. Majd az egészet a tojássárgájával összezúzzuk.
3. Átpasszírozzuk, belekeverjük az olívaolajat. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük. Bollito mistóhoz kínáljuk.