Rizottó piemontei módra
Risotto alla piemontese



Elkészítés:
1. A rizst a forró húslevesben, időnként megkeverve, 15-18 percig erős lángon főzzük.
2. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a parmezán sajtot, sót és kevés szerecsendiót.
3. A pecsenyelét a rizottó közepébe öntjük, a szarvasgombaszeletekkel tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.