Parajos húsgaluska urbinói módra
Passatelli all 'Urbinate



Elkészítés:
1. A spenótot megmossuk, apróra vágjuk, és víz nélkül addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek.
2. A húst többször ledaráljuk, majd a spenóttal, a marhavelővel és a vajjal együtt mozsárban péppé zúzzuk.
3. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, csipetnyi szerecsendiót, sót és a parmezán sajt nagyobbik felét, jól összekeverjük.
4. Vastag, rövid galuskákat (passatelli) formálunk belőle, és a levesben addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre.
5. A galuskákat a levessel együtt tálaljuk, előtte a maradék parmezánnal megszórjuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.