Ökörragu aostai módra

Carbonade all'uso aostano

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ökörragu aostai módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 és fél dl testes vörösbor
80 dkg ökörhús
80 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint
igény szerint búzaliszt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A húst megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk, a lisztben megforgatjuk. Serpenyőben a vajat felforrósítjuk, a húst hirtelen megpirítjuk benne, kivesszük, félretesszük.

2. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a visszamaradt vajon jól átsütjük. Visszatesszük a húst és kis lángon lassan pirítjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a vörösbort. Amikor a hús megpuhult, (kb. 2 óra) sóval, frissen őrölt borssal és a reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Polentával tálaljuk.

Régebben a carbonadéhoz sózott marhahúst használtak, ma már friss húsból készül.

Polenta alaprecept

Polenta alaprecept
25 dkg kukoricadara
15 dl víz
igény szerint

1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.

2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.

Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.

A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.

Ökörragu aostai módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1559 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Ökörragu aostai módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
most van szezonja