Egytálétel hüvelyesekből és gabonából
Imbrecciata



Elkészítés:
1. A hüvelyeseket és a gabonát külön-külön áztatjuk egy éjszakán át. Másnap a levet leöntjük, az egyes fajtákat külön-külön megfőzzük.
2. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat, megpirítjuk benne kicsit a szalonnát, majd a hagymát üvegesre pároljuk benne. Beletesszük gorombára vágott majoránnát meg a paradicsompürét, kb. 15 percig, kis lángon, lassan főzzük.
3. Hozzáadjuk a hüvelyeseket meg a gabonaféléket, jól összekeverjük. Felöntjük a levessel, esetleg helyette vízzel, és még néhány percig forrni hagyjuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.