Castellucciói lencse kolbásszal

Lenticchie di Castelluccio con salsicce

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Castellucciói lencse kolbásszal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg lencse
4 szál salsicce
10 dl húsleves
1 szál szárzeller
1 evőkanál vaj
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A lencsét előző este kissé sós, langyos vízbe áztatjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.

2. Mélyebb serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál olívaolajat a vajjal együtt, és a szalonnát megpirítjuk benne.

3. Beletesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát és zellert, rövid ideig együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a jól lecsurgatott lencsét, a jól áttört paradicsomot, felöntjük a forró húslevessel.

4. Az edényt lefedjük, és a lencsét kis lángon 60 perc alatt puhára főzzük.

5. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, a salciccét (az olasz fűszeres kolbászt) megsütjük benne. Röviddel a főzési idő vége előtt a lencsét megsózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a kolbászt.

A lenticchie di Castelluccio Olaszország legkeresettebb lencseféléje. A nagyon régi kultúrnövény Keletről érkezett a Földközi-tenger térségébe. Más tartományokban inkább, Umbriában alig termesztik, az a kis mennyiség azonban egészen rendkívüli minőségű. Éppen ezért csak nagyon korlátozottan kapható a piacokon. A castellucciói fennsíkon 1400 méteres magasságban terem a kicsi, zöld lencse, ami nagyon gazdag proteinekben, ásványi sókban, ezért igen egészséges, ugyanakkor olyan puha, hogy nem kell beáztatni, így is 20-30 perc főzés elegendő, hogy megpuhuljon. A fennsíkon pár száz mázsában mérhető az összes termés, emmellett a annifiói, valamint a colfioritói területekről is kikerül 400 mázsa zöld lencse. Akinek alkalma van rá, hogy megkóstolja ezt az eredetvédett hüvelyes növényt, feltétlenül tegye meg.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Castellucciói lencse kolbásszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1646 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Castellucciói lencse kolbásszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
van itthon