Palacsinta firenzei módra
Crespelle alla fiorentina



Elkészítés:
1. A töltelékhez megmossuk a parajt, és víz nélkül megpároljuk. A levét kinyomjuk, a leveleket ricottával, vagyis a friss sajttal együtt ledaráljuk. A parmezán sajttal és a tojással jól összekeverjük, sóval, borssal, kevés szerecsendióval fűszerezzük.
2. A tésztához a lisztet a tojással, csipetnyi sóval az olvasztott vajjal és a tejjel összekeverjük, legalább 30 percig pihentetjük.
3. A tésztából, kevés vajjal kikent serpenyőben vékony palacsintákat sütünk. Megkenjük a paraj-ricotta töltelékkel, feltekerjük, és kb. négy cm hosszú darabokra vágjuk, vajjal kikent hőálló tálba tesszük.
4. A mártáshoz a felolvasztott vajat a liszttel egy percig hevítjük. Beleöntjük a tejet, állandóan keverve sűrűre beforraljuk. Sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük. Ráöntjük a palacsintára, és 150 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kevés forró paradicsommártással tálaljuk.
Paradicsommártás

1. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk. A húsát villával szétnyomjuk, jól lecsepegtetjük.
2. Azután olívaolajjal és a zsályalevelekkel együtt serpenyőbe tesszük, 10-15 percig lassan forraljuk.
3. Az edényt levesszük a tűzről, kidobjuk a zsályát, belekeverjük a balzsamecetet, sóval ízesítjük.
Ezt az egyszerű mártást egy darabka vajjal és reszelt parmezán sajttal tésztaételekhez kínáljuk.