Töktorta

Torta di zucca

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töktorta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tök
6 dl tej
1 evőkanál rózsavíz
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 db tojás
1 csipet sáfrány
5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tököt meghámozzuk, a húsát finomra reszeljük. 5 dl tejben 15 percig főzzük.

2. Leöntjük a levét, jól kinyomkodjuk, a cukorral, a gyömbérrel, a fahéjjal, a tojással, a sáfránnyal, a vajjal és a maradék tejjel összekeverjük.

3. A tésztát két vékony körlappá kinyújtjuk, az egyiket vajjal kikent sütőlapra helyezzük.

4. A töltelékkel megkenjük, befedjük a másik lappal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. A rózsavízzel meglocsolva tálaljuk.

Leveles tészta

Kép nélkül
60 dkg liszt
50 dkg langyos vaj
1 csipet
2.5 dl hideg víz
1 csipet kristálycukor
1 db tojás

1. Gyúródeszkára tegyünk 3 csésze átszitált lisztet. Készítsünk egy mélyedést a közepébe. A cukrot és a sót oldjuk fel a vízben, majd apránként dolgozzuk össze a lisztet annyi vízzel (1. kép), hogy lágy tésztát kapjunk. Tekerjük bele egy tiszta konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

2. A maradék lisztet tegyük a gyúródeszkára, majd adjuk hozzá a vajat és a tojásfehérjét (2. kép). Amikor már lágy és jól összedolgozott, alakítsuk négyszögletűre, csavarjuk konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

3. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Tegyük a vizes-lisztes tésztát kissé meglisztezett gyúródeszkára.

4. Jól meglisztezett sodrófával nyújtsunk a tésztából egy nagyobb, négyszögletes formát (3. kép).

5. A vajas, lisztes tésztát tegyük a kinyújtott tészta közepére, majd hajtogassuk rá a széleket (4. kép).

6. Nyújtsuk 2,5 cm vastag, négyszögletes alakúra (5. kép). Óvatosan tekerjük be egy tiszta konyharuhába, és pihentessük a hűtőszekrényben 20 percig.

7-8. A tésztát nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, négyszög alakúra. A sodrófával finoman megütögetve lapítsuk ki. Ezután nyújtsuk tovább, a sodrófát mindig egy irányba mozgatva, a közepétől a szélek felé haladva. Ugyanazt a részt sose nyújtsuk át kétszer. A tésztát hajtogassuk 3 rétegű lappá, majd nyújtsuk a másik irányban is (6. kép), és hajtogassuk ismét 3 rétegben össze. A tésztát ezután tegyük ismét a hűtőbe 20 percre. Ismételjük meg a hajtogatást, a forgatást és a hűtést még 4 alkalommal. Az utolsó ismétlés után a tésztát már a receptben leírtak szerint használhatjuk, vagy későbbi felhasználásig lefagyaszthatjuk.

Töktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3493 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Töktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
bevásárlólista