Töltött derelye
Pansoti



Elkészítés:
1. A lisztből és a tojásból kevés sóval tésztát gyúrunk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen. A tésztát kinyújtjuk, és tenyérnyi nagyságú háromszögekre vágjuk.
2. A zöldségeket megmossuk, és víz hozzáadása nélkül addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Jól kinyomkodjuk, mixerben pépesítjük, majd összekeverjük a friss sajttal, a ricottával, a tojással és a parmezán sajttal.
3. Apróra vágjuk a majoránnaleveleket és a megtisztított fokhagymát, ugyancsak belekeverjük a pépbe. Egy teáskanállal diónyi adagot teszünk minden tésztadarabra. A végeit ráhajtogatjuk a töltelékre, hogy hasas derelyéket kapjunk.
4. Sós vízben kb. 10 perc alatt félkeményre főzzük. Diómártással kínáljuk.
Diómártás

1. A diót néhány pillanatra forró, majd hideg vízbe mártjuk, így könnyen lehúzhatjuk a héját. A diót, a fenyőmagot, a fokhagymát és a petrezselymet aprítógépben összevagdaljuk, tálba tesszük.
2. Állandó keverés mellett a tejszínt lassan belefolyatjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A reszelt parmezán sajttal és a felolvasztott vajjal főtt tésztával kínáljuk.