Töltött liba
Oca farcita



Elkészítés:
1. Az aszalt szilvát fél napig langyos vízben áztatjuk. Felhasználáskor a libát (3-4 kg-os) megmossuk, kívül-belül leszárítjuk, a mellcsontot kivesszük, hogy a szárnyast könnyebben meg tudjuk tölteni.
2. A kolbászt, a megmosott almát, a gesztenyét, a kimagozott szilvát és a mogyorót durvára vágjuk, összekeverjük. Megtöltjük vele a libát, a nyílást fonallal összevarrjuk. Ezt követően a libát a vékonyra szeletelt szalonnával vagy sonkával beburkoljuk, majd fonállal összekötözzük.
3. A szárnyast a vajjal sütőedénybe tesszük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 180 percig sütjük. Időközönként megfordítjuk, és ha szükséges forró húslevessel vagy forró vízzel megöntözzük.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.