Borjúcsülök milánói módra

Ossobuchi alla milanese

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Borjúcsülök milánói módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet borjúcsülök
4 db paradicsom
5 dkg vaj
másfél dl csirkehúsleves
2 dkg nyers, vékonyra szeletelt sonka
1 szál finomra aprított sárgarépa
1 szál finomra aprított szárzeller
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
½ db citrom reszelt héja
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húst leöblítjük, leszárítjuk. A vaj felét mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, megsütjük benne a csülökszeletek mindkét oldalát, megsózzuk, borsozzuk, majd a húst kivesszük, melegen tartjuk. A csülökből kisült zsiradék javát leöntjük. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, a visszamaradt szaftot a fehérborral felengedjük, közepes lángon majdnem teljesen besűrítjük, és a forró levessel felöntjük. Hozzáadjuk a meghámozott-felkockázott paradicsomot, lefedjük, és kis lángon megpároljuk. Időnként kevés levessel felöntjük, végül sóval, borssal fűszerezzük.

2. Vékony szeletekre vágjuk a sonkát. Finomra aprítjuk a megtisztított sárgarépát, zellert és hagymát. Másik serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk, a sonkát kissé megpirítjuk benne, hozzáadjuk a zöldségeket, gyorsan összepároljuk. A petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A sonkás zöldségkeverékbe a borjúcsülköt beletesszük, 10 percig együtt forraljuk; majd előmelegített tányérokra rendezzük, és a paradicsomos mártással tálaljuk.

Ennek az ételnek a hagyományos körete a risotto alla milanese. Burgonyapürével vagy vajban párolt zöldségekkel is fogyasztható.
Közepesen testes, száraz, gyümölcsös vörösbor illik hozzá.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Borjúcsülök milánói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1281 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Borjúcsülök milánói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
twitter