Rizibizi

Risi e bisi

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Rizibizi
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg rizottórizs
40 dkg friss zöldborsó
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
4 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
vagy
5 dkg reszelt grana padano sajt
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szalonnát és a megtisztított hagymát apró kockákra váltjuk.

2. A vaj felét egy lábosban megolvasztjuk, beletesszük a szalonnát, a hagymát, megpároljuk, de ne színeződjön el.

3. Hozzáadjuk a borsót és a petrezselyem felét, ráöntünk egy merőkanál levest, lefedjük, 15 percig pároljuk.

4. Hozzáadjuk a rizst, megsózzuk. Kb. 20 percig kis lángon főzzük, közben mindig annyi forró levest adunk hozzá, hogy a rizs ne száradjon ki.

5. Amikor kész, beletesszük a reszelt parmezán vagy grana sajtot, a maradék vajat és a petrezselymet, jól megkeverjük, és tálalás előtt rövid ideig állni hagyjuk.

Az ételnek a rizottóhoz hasonlóan, nem szabad túl száraznak lennie, de ne tartalmazzon túl sok folyadékot sem.

Rafinált variációt kapunk, ha a tyúkhúslevesben kifőzünk néhány borsóhüvelyt, péppé zúzzuk, és szitán átszűrve a rizshez adjuk.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Rizibizi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1328 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Rizibizi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
szólj hozzá, értékelj