Kagylóleves

Zuppa di cozze e vongole

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Kagylóleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet pirított fehérkenyér
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 dl halleves
3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Legjobb, ha a megtisztított fokhagymagerezdeket néhány órával korábban apróra vágjuk, kevés olívaolajjal összekeverjük, hogy ízük jól összeérjen.

2. A kagylót alaposan megmossuk és átkeféljük, a már kinyílt kagylókat eldobjuk. Egy magas fazékban felforrósítjuk az olívaolajat. Megpároljuk benne a fokhagymát anélkül, hogy elszíneződne. Beletesszük a kagylókat, rövid ideig forrósodni hagyjuk.

3. Beleöntjük a fehérbort, a hallevest, beleszórjuk a petrezselymet, és addig főzzük, amíg az összes kagyló teljesen kinyílik. A zárva maradtakat kidobjuk. A kagylót tájba szedjük, és a főzővizet egy finom szitán átszűrjük, hogy a még benne lévő homokot eltávolítsuk.

4. Visszatesszük a főzővízbe a kagylókat. A megpirított kenyérszeleteket mélytányérba tesszük, rátesszük a kagylót, ráöntjük a forró levet, és frissen őrölt borssal fűszerezzük.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Kagylóleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4563 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Kagylóleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
google+