Sárgabarackdzsem
Elkészítési idő:
több mint 2 óra
Munkaidő: 50 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
A jó érett, de még nem puha gyümölcsöt lehéjazzuk, kimagozzuk és a fél barackokat porcelán- vagy üvegtálban rétegenként lecukrozzuk és hűvös helyen, letakarva 10-12 órát állni hagyjuk. Ezután befőzőedénybe tesszük, felforraljuk és még 20 percet főzzük, folyton kevergetve. Előmelegített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz gőzben dunsztoljuk. Ugyanígy készíthetünk őszibarackot és ringlót is, de 5-10 dekával kevesebb cukorral.
Könnyen meghámozható a paradicsom vagy a barack, ha néhány pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe rakjuk. Ekkor késsel megvágva, szinte "leugrik" a héja. A bemártáshoz tűzzük őket villahegyre.