Kalács
Olasz kalács, Pinza



Elkészítés:
1. 25 dkg lisztből, az élesztőből és a langyos tejből hígan folyó tésztát készítünk. 60 percen át kelesztjük, majd további 25 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, négy dkg olvasztott vajat és két tojást adunk hozzá. Óvatosan összekeverjük.
2. További 120 perc múlva hozzáadjuk a maradék lisztet, vajat, cukrot, három tojást és a plusz tojássárgáját, csipetnyi sót, cseppnyi rumot és a vanília kikapart pépjét.
3. A tésztát még rövid ideig kelesztjük, ismét átgyúrjuk, és cipót formálunk belőle.
4. Sütőlapra tesszük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
5. Ezután a hőfokot 180 °C-ra csökkentjük, és a kalácsot még 10 percig sütjük, amíg a kérge sötétbarna lesz.