Zöldséges paella
Paella de verduras
Elkészítési idő:
50 perc
Munkaidő: 20 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. Az olívaolajat felforrósítjuk, és a fokhagymát megpároljuk benne.
2. A zöldségeket hozzáadjuk, és kis ideig sütjük, hozzáöntjük a vizet, és belekeverjük a rizst.
3. Sóval, pirospaprikával és sáfránnyal fűszerezzük, 10 percig erős lángon főzzük, majd 10 percig kis lángon pároljuk, szükség esetén kevés vizet adunk hozzá.
4. Tálalás előtt kis ideig pihentetjük.
A paella eredetileg a spanyol marhahajcsárok kedvelt eledele volt, és nevét a serpenyőről kapta, amelyben készül. Különféle, más húsokból, főleg csirkéból és rákból is készülhet.
Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén a mórok foglalkoztak nagymértékű rizstermesztéssel. Mára ez a vidék sokféle rizsétellel büszkélkedhet, a paella például sosem terjedhetett volna el spanyol nemzeti fogásként, ha a rizstermesztés nem rendelkezik ilyen nagy hagyományokkal.
A paella készítésének lényege, hogy az összes hozzávalót együtt párolják puhára.
Ez a klasszikus, sok finom hozzávalóval összeállított spanyol rizsétel arról a nagy serpenyőről, a paelláról kapta a nevét, amelyben hagyományosan készítik és tálalják.
A paella klasszikus spanyol egytálétel. Ha lehetséges, rövid szemű spanyol rizzsel készítsük, amely a folyadékot alaposan felszívja, miközben kissé roppanós marad. A rizsszemek váljanak el egymástól, mert a ragacsos rizottót senki sem kedveli.