Zöldséges paella

Paella de verduras

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges paella
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db hámozott, kockára vágott paradicsom
25 dkg durvára vágott mángold
25 dkg fehérbab
25 dkg zöldbab
1 db kockára vágott zöld húsú paprika
1 db kockára vágott piros húsú paprika
1 nagyobb kockára vágott padlizsán
40 dkg rizs
10 dl víz
4 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 dl olívaolaj
1 késhegynyi csípős pirospaprika
néhány szál sáfrány
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az olívaolajat felforrósítjuk, és a fokhagymát megpároljuk benne.

2. A zöldségeket hozzáadjuk, és kis ideig sütjük, hozzáöntjük a vizet, és belekeverjük a rizst.

3. Sóval, pirospaprikával és sáfránnyal fűszerezzük, 10 percig erős lángon főzzük, majd 10 percig kis lángon pároljuk, szükség esetén kevés vizet adunk hozzá.

4. Tálalás előtt kis ideig pihentetjük.

A paella eredetileg a spanyol marhahajcsárok kedvelt eledele volt, és nevét a serpenyőről kapta, amelyben készül. Különféle, más húsokból, főleg csirkéból és rákból is készülhet.
Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén a mórok foglalkoztak nagymértékű rizstermesztéssel. Mára ez a vidék sokféle rizsétellel büszkélkedhet, a paella például sosem terjedhetett volna el spanyol nemzeti fogásként, ha a rizstermesztés nem rendelkezik ilyen nagy hagyományokkal.
A paella készítésének lényege, hogy az összes hozzávalót együtt párolják puhára.
Ez a klasszikus, sok finom hozzávalóval összeállított spanyol rizsétel arról a nagy serpenyőről, a paelláról kapta a nevét, amelyben hagyományosan készítik és tálalják.
A paella klasszikus spanyol egytálétel. Ha lehetséges, rövid szemű spanyol rizzsel készítsük, amely a folyadékot alaposan felszívja, miközben kissé roppanós marad. A rizsszemek váljanak el egymástól, mert a ragacsos rizottót senki sem kedveli.
Zöldséges paella
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2562 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Zöldséges paella
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
lexikon