Szárított tőkehal kolostori módra

Bacalao monacal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szárított tőkehal kolostori módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg juhtúró
50 dkg vékonyra szeletelt burgonya
50 dkg tisztított spenót
2 és fél dl zöldségleves
1 és ¼ dl olívaolaj
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A megforgatáshoz:
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. Az egyenként 30 dkg-os szárított tőkehalat 24 órára vízbe áztatjuk, közben kétszer lecseréljük rajta a vizet. Utána a halat kivesszük a vízből, és jól lecsepegtetjük. A spenótot átválogatjuk és alaposan megmossuk.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát 1 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk. A spenótot hozzáadjuk, és kis ideig pároljuk, Sózzuk, borsozzuk, majd levesszük a tűzről.

3. A maradék olívaolajat mély serpenyőben felforrósítjuk, és a burgonyát elősütjük benne. A burgonyaszeleteket kivesszük a serpenyőből, és tűzálló tálba tesszük. A spenótot elosztjuk rajta.

4. A halat lisztben megforgatjuk, és a maradék olajban mindkét oldalán kissé megsütjük. A spenótra fektetjük, és leöntjük a levessel. Ezután a juhtúrót elosztjuk a halon, és az egészet előmelegített sütőben, 220 °C-on kb. 15 percig sütjük.

A "szerzetesek szárított tőkehala" böjt idején is megengedett, mert a jámbor étel nem tartalmaz húst. A szerzetesek étele olyan finom, hogy húsvét után is nyugodtan fogyaszthatjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Szárított tőkehal kolostori módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1696 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Szárított tőkehal kolostori módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
tippek, fortélyok