Marinírozott fogoly

Perdiz en escabeche

| Marinírozott fogoly receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Marinírozott fogoly
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl fehérborecet
1 és ¼ dl fehérbor
5 gerezd félbevágott fokhagyma
4 db konyhakész fogoly
½ teáskanál csípős pirospaprika
1 csipet kristálycukor
2 szál oregánó
2 szál kakukkfű
2 szem szegfűszeg
½ teáskanál egész feketebors
2 nagyobb szál vékonyra szeletelt sárgarépa
1 fej finomra aprított vöröshagyma
1 és ¼ dl olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
néhány szál petrezselyemzöld
ízlés szerint szeletelt citrom

Elkészítés:

1. A foglyokat megmossuk, leszárogatjuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Konyhai cérnával formára kötözzük őket.

2. Az olívaolaj felét mély serpenyőben felforrósítjuk, és a foglyokat minden oldalukon aranyszínűre pirítjuk benne. Ezután kivesszük őket a serpenyőből, és félretesszük.

3. A vöröshagymát, a fokhagymát és a sárgarépát a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk. Borral és ecettel felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, és fedő alatt 10 percig főzzük. Ezután visszatesszük bele a foglyokat, és fedő alatt, kis lángon kb. 45 percig pároljuk.

4. Levesszük a tűzről, és a foglyokat a levükben hagyjuk kihűlni. Ezután kivesszük őket a levesből, és eltávolítjuk a cérnát. A foglyokat agyagedénybe tesszük. A levüket leszűrjük, és a foglyokra öntjük. Szükség esetén még egy kis fehérbort öntünk hozzá, hogy teljesen ellepje a foglyokat.

5. A maradék olajat ráöntjük, legalább 1 napig hideg helyen pihentetjük. Tálalás előtt a foglyokat félbevágjuk, kevés mártással leöntjük, és citromszeletekkel és petrezselyemmel díszítjük.

A vöröslábú foglyot (perdiz) Spanyolországban szinte totemállatként tisztelik. A középkorban a királyoknak, fejedelmeknek és egyházi méltóságoknak egészen különleges alkalmakkor tálalták fel. Festők és költők szentelték magukat neki, és egy közmondás azt is elárulja, hogy a vöröslábú foglyot is magában foglaló étkezés a szerencse megtestesülése: Fueron felices y comieron perdices - "boldogok voltak és vöröslábú foglyot ettek".
A foglyokat a levükben lassan felmelegíthetjük, és forrón is tálalhatjuk.
Marinírozott fogoly
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1868 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Marinírozott fogoly
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
cikkek