Tésztabatyu édesburgonyával
Truchas de navidad



Elkészítés:
1. A lisztből, a zsírból, a tojássárgájából, a cukorból a sóval és a borral tésztát gyúrunk. Közben annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta sima legyen. Gömbölyűre formáljuk, és letakarva 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A töltelékhez az édesburgonyát meghámozzuk és megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután burgonyatörőn átnyomjuk. A pépet a többi hozzávalóval jól elkeverjük.
3. A tésztát lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk, és egy pohárral köröket vágunk ki belőle. A közepükre 1-1 teáskanál tölteléket teszünk (2. kép), és a töltelék fölött összehajtjuk a tésztát (3. kép). A szélét tojással megkenjük, és villával jól összenyomjuk (4. kép). Az olajat serpenyőben vagy fritőzben (175 °C-ra) felforrósítjuk, és a truchákat adagonként aranyszínűre sütjük benne (5. kép).
4. Szűrőkanállal kiemeljük, és konyhai papírtörlőn kissé lecsepegtetjük őket. Tálalás előtt porcukorral meghintjük (6. kép).